Evaluatie Open tuinendag zondag 10 juni 2018.

Heeft de nieuwe kleurrijke flyer, die op vele plekken is uitgedeeld, op vele toonbanken heeft gelegen, op verschillende beurzen is verspreidt, zijn werk goed gedaan? Net als de verschillende artikelen in de bladen, website, facebook, via vrienden en bekenden op de hoogte te zijn gebracht geholpen? Dat daardoor meerder boekjes zijn verkocht op de verschillende voorverkoopadressen? Het leek er zeer zeker op. Jullie hebben met grote getale de 13e Open tuinendag tot een feest gemaakt! Mede door het prachtige weer hebben veel tuinliefhebbers de moeite genomen om op de fiets te stappen en de 13 opengestelde tuinen te bezoeken. We hebben bezoekers gehad uit o.a.  St. Antheunis, Borne, Duitsland, Neede, Haaksbergen, Zuid Holland, Grave, Wijchen, Nijmegen, Malden, Molenhoek. Wat we weten tenminste. Vul het anders aan en plaats een reactie op de pagina contact. Mensen van ver kwamen met de auto met de fietsendrager achterop. Het was een gezellige drukte in en om Overasselt, Nederasselt en Heumen. Velen zijn elkaar meerdere keren tegen gekomen tijdens de fietsroute die tuinen aan elkaar knoopt. Menigeen had zich goed voorbereidt, door een fietsrouteboekje te kopen die op verschillende voorverkoopadressen in de voorverkoop aangeboden werden. Degene die op de dag zelf een fietsrouteboekje in de deelnemende tuinen hadden gekocht, konden ter plaatse de route en de tuinen bekijken en lezen welke tuin/tuinen hun het meeste aanspraken.Een keus maken uit het aanbod van verschillende tuinen maakt een keus erg belangrijk. Immers 13 tuinen bekijken op 1 dag is wel wat veel van het goede. Naast de deelnemende tuinen hebben we ook 2 bijzondere locaties in onze route, een imkerij en een molen. De 13 enthousiaste tuineigenaren die hun tuin open stelden hebben u met plezier welkom geheten en stonden allemaal klaar om uw vragen te beantwoorden, tips te geven en kennis met u te delen. Dat kon zijn over bloemen, bestrating, lijnenspel in de tuin, water, vissen en nog veel meer. In alle tuinen heerste een hele fijne, ontspannen sfeer. Veel bezoekers waren al vroeg op pad gegaan. De hele dag door was het één lang lint van fietsende mensen. En in de tuinen was het een gezelligheid alom. Men kon in vele tuinen op een mooi plekje in de tuin gaan zitten, om te genieten van de tuin en de tuin helemaal in je op te laten nemen. Te genieten van al het moois dat die tuin te bieden had. Menig tuineigenaar schonk koffie, thee of fris en er was voor iedere bezoeker een appeltje voor de dorst. In sommige tuinen was iets extra’s. Er was o.a. een kunstenares die kaarten drukte van bloemen, iemand met keramiek en er was verkoop van zwarte bessen producten uit de buurt. De bezoekers kwamen bij de deelnemende tuinen, of tijdens de fietstocht elkaar regelmatig tegen, maakte een praatje en deelde kennis met elkaar. Heel ontspannen allemaal. Kortom, we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag. Wij, als organisatie hebben nu al zin om de volgende Open tuinendag te organiseren.

Waar fietste u zoals langs; De fietsroute langs alle locaties is 13 km lang. Zowel aan het begin van Overasselt, vanuit Malden, vanuit Nijmegen, en vanuit Nederasselt wordt met een groene klomp aangegeven waar u de eerste tuinen kon vinden. Op uw fietsroute kwam u door het natuurgebied Hatertse en Overasseltse Vennen. Vlakbij dit restaurant bevindt zich de ruïne van de Middeleeuwse St. Walrickkapel en aan de zuidzijde staat een oude zomereik, die nog altijd dienst doet als koortsboom. Een bijzonder gebied met glooiende rivierduinen, vennen en uitgestrekte heidevelden. ook al liggen de rivieren Maas en Waal hier relatief niet ver vandaan, zij zijn de makers van dit landschap. Via de verbindingsroute fietst u in het zogenaamde Broek, kampen, en komt u door het gebied De Schatkuil, grenzend aan de vennen. U fietste door de buitengebieden waar het huidige landschap door de boeren is gemaakt en wordt beheerd. In het dorp zelf worden verschillende openbare plantsoenen en de borders bij het dorpsplein door inwoners zelf onderhouden. Vlak voor de bebouwde kom, vanuit Heumen gezien ligt het landgoed De Zomp. De moeite waard om even te stoppen en het gebied in te wandelen. In Overasselt kon u vanaf meerder locaties via de dijk naar Nederasselt fietsen. U zag over de Maas het mooie stadje Grave. Langs de dijk staan 2 molens, 1 in Overasselt en 1 in Nederasselt (was open). Vlakbij de molen van Nederasselt ligt De Wiel.

Maandag 11 juni 2018. In de week voorafgaand aan de Open tuinendag heeft de krant De Gelderlander contact met ons gezocht om een artikel te gaan plaatsen in de krant van Maandagmorgen 11 juni 2018. De Gelderlander heeft woord gehouden. Op zondag 10 juni is er een fotograaf en een redacteur op bezoek geweest en hebben 3 verschillende tuinen bezocht. Er is een interview afgenomen aan de 3 desbetreffende tuin openstellers. De titel: “gluren bij de buren” kreeg een groot stuk in de krant toebedeeld. Prachtige reclame voor de organisatie, de bezoekers, de tuin openstellers en alle andere liefhebbers van tuinen. Bij het fotoalbum van 2018 op de website staat het artikel afgebeeld.

 

Hebt u er wel eens aan gedacht om andere mensen ook van uw tuin te laten genieten? Kom kijken en/of doe mee. Noteer de datum vast in uw agenda. Misschien kent u wel een tuin die gezien mag worden, maar waarvan de eigenaar zich niet durft aan te melden. Laat het ons weten, wij willen graag over hun tuin gaan praten en misschien zal in een volgend jaar ook deze tuin dan open zijn om te bezoeken!
De tuin hoeft niet groot of bijzonder te zijn. Het belangrijkste is, dat de passie en liefde voor de tuin gevoeld wordt.

Kijk hier voor meer informatie, aanmelden kan op de pagina contact