Drie tuinliefhebsters ontmoetten elkaar tijdens open tuindagen in de regio, Liesbeth Arts, Anneke Meijsen en Antoinette Nijs. Antoinette startte al gauw een eigen beeldentuin (Gaia en Ouranos). Gelukkig waren er nog meer enthousiastelingen voor tuin én natuur. Liesbeth Arts en Anneke Meijsen hebben na 11 jaren de OTD verlaten. Zo bestaat de organisatie nu uit Henk van de Heuvel, Thea Peters, Marian Straatman, Yolanda Effing en Auke Huinink.

In de maand juni in 2006 kwam de eerste Open Tuinen Dag in Overasselt en Nederasselt tot stand. “Langs tuin en natuur”. Sinds 2021 is het evenement uitgebreid naar een heel weekend en verplaatst naar de maand juli.

De naam “Langs tuin en natuur” is niet voor niets gekozen, want we fietsen door een prachtige omgeving en ondertussen is er de mogelijkheid om de vele opengestelde tuinen te bezoeken in een relatief klein gebied. Dit bleek een succesformule. In enkele tuinen is er kunst en soms wordt er muziek gemaakt. Een aantal van deze tuinen heeft zich aangesloten bij het initiatief “Tuinreservaten” van Vroege Vogels van de VARA.

Groene Klomp

De groene klomp die u als herkenningspunt en routeaanduiding kent van onze Open Tuinen siert de grote borden langs de openbare wegen, de voorkant van ons affiche en van de flyer. Deze klomp heeft geschiedenis.

Koos van Casteren (vader van Liesbeth Arts, mede-oprichtster van de Open Tuinen Dag) schreef een gedichtenbundel getiteld ”Op groene klompen door Overasselt“. Koos was vroeger landbouwer. Vanwege zijn gezondheid kon hij niet verder werken in zijn gemengd bedrijf. Daarom verdiepte hij zich in de biologische land- en tuinbouw en raakte overtuigd dat dit de beste manier was om groenten te telen en het milieu te sparen. Dat droeg hij uit aan iedereen die het wel of niet wilde horen. Daarin was hij in de jaren ’70 (tijd van Mansholt) zijn tijd ver vooruit. Hij kweekte zijn groenten op biologische wijze en bracht deze in het begin zelf bij zijn klanten thuis. Koos zijn “groene” overtuiging sprak uit verschillende van zijn gedichten.

Daarom kozen wij voor de klomp als herkenningsteken op onze Open Tuinen Dagen: LANGS TUIN EN NATUUR, ons thema!

Openstellen van mooie tuinen is ons streven, maar niet ons hoofddoel. Wel het delen van onze passie voor alles dat groeit en bloeit, van het plezier in tuinieren, van elkaar leren en genieten van onze groene omgeving.