3 Tuinliefhebsters ontmoetten elkaar tijdens open-tuindagen in de regio, Liesbeth Arts, Anneke Meijsen en Antoinette Nijs. Antoinette startte al gauw een eigen beeldentuin. Ook Liesbeth en Anneke hebben inmiddels de commissie verlaten. Gelukkig waren er nog meer enthousiastelingen voor tuin én natuur. De organisatie bestaat alweer sinds jaren uit Henk van de Heuvel, Thea Peters, Marian Straatman, Yolanda Effing en Auke Huinink.

In de maand juni in 2006 kwam de eerste Open Tuinen Dag in Overasselt en Nederasselt tot stand met als logo “Langs tuin en natuur”. Sinds 2021 is het evenement uitgebreid naar een heel weekend en verplaatst naar de maand juli.

De naam “Langs tuin en natuur” is niet voor niets gekozen, want wanneer u met de fiets de tuinen komt bezoeken, komt u door een prachtige omgeving met vele mooie tuinen in een relatief klein gebied. Dit blijkt een succesformule. Inmiddels is het evenement al 18 keer georganiseerd. In 2020 hebben we helaas de open tuinendag moeten cancelen. De reden is ons allemaal bekend…. Daarom gaan de tuinpoorten dit jaar voor de 17e in plaats van de 18e keer open. Corona heeft er wel aan bijgedragen, dat we een heel weekend aanbieden om tuinen te bezoeken in plaats van alleen de zondag. Hierdoor is het wat minder druk in de tuinen, waardoor u als bezoeker meer tuinbeleving kunt ervaren.

Groene Klomp

De groene klomp die u als herkenningspunt en routeaanduiding kent van onze Open Tuinen siert de grote borden langs de openbare wegen, de voorkant van ons affiche en van de flyer. Deze klomp heeft geschiedenis.

Koos van Casteren (vader van Liesbeth Arts, mede-oprichtster van de Open Tuinen Dag) schreef een gedichtenbundel getiteld ”Op groene klompen door Overasselt“. Koos was vroeger landbouwer. Vanwege zijn gezondheid kon hij niet verder werken in zijn gemengd bedrijf. Daarom verdiepte hij zich in de biologische land- en tuinbouw en raakte overtuigd dat dit de beste manier was om groenten te telen en het milieu te sparen. Dat droeg hij uit aan iedereen die het wel of niet wilde horen. Daarin was hij in de jaren ’70 (tijd van Mansholt) zijn tijd ver vooruit. Hij kweekte zijn groenten op biologische wijze en bracht deze in het begin zelf bij zijn klanten thuis. Koos zijn “groene” overtuiging sprak uit verschillende van zijn gedichten.

Daarom kozen wij voor de klomp als herkenningsteken op onze Open Tuinen Dagen: LANGS TUIN EN NATUUR, ons thema!